Ads

Firstly,Thanks a lot coz sudi nak tgok my blog nie..

Enjoy reading.. n if got sumthing to says just leave a comment erk.. >_<"
Dont forget to be my follower..Thnks again!! =)

Thursday, November 25, 2010

~True Story~

Air Tangan!!!
Story nie penting tuk girls2 semua yer..Bace la tuk masa depan!

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar dan malahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa as. Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), "Kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam." Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam. Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barang siapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu. Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya.

Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu. Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi. Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi. Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu/isteri kita.

Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; nasi, dsb. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak gamak kan?

Tapi lain pula halnya dengan kita ni. Pagi petang, mamak! Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia..Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik. Hati² apa yang kita makan. Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra' Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril as. Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), "As-solah as Solah wa amalakat aimanukum". Maknanya, "Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu" .


Wednesday, November 24, 2010

Keburukan SOYA!!!!

Memang Patut pon aku tak suka sgt minum air soya! Dan ini lah antara sebab2 nyer..


sila la baca~

soya ni sebenarnya membahayakan kesihatan tubuh, lelaki dan perempuan. Atau lebih tepat, kesuburan. Katanya minum soya boleh melemahkan kesuburan dan tenaga??Betul ke??Jom kita selidik..

ANTARA KEBURUKAN SOYA(yang tak suka baca perkataan medik jangan baca)

1. Tinggi kandungan asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus. Akibatnya, zat-zat dalam makanan kita makan sehari-hari tak memberi manfaat kerana tak diserap tubuh.

2. Mengandungi hemaglutinin. Akibatnya, sel darah bercantum sesama sendiri,. Hoh.

3. Mengandungi goitrogen. Akibatnya, fungsi tiroid menjadi lemah.

4. Kebanyakan soya adalah genetically modified, tujuannya adalah untuk memperbaiki kualiti dari segi saiz dan macam-macam lah. Tapi malangnya tinggi kandungan racun perosak, dan khasiatnya semulajadinya = ???

5. Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh. Dan toksin ini tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. Akibatnya:* kembung perut,* kekurangan asid amino,* kerosakan pankreas.Dan akhir sekali, disebabkan unsur antizat yang ada dalam soya. Sesetengah pengeluar hasil soya dorang basuh soya tu dengan asid dalam tangki aluminium nak pastikan antizat tu hilang. Malangnya,

6. Wujud unsur heavy metal toxic dalam tubuh badan, dan ia menyebabkan NYANYUK, tahu??Untuk pengetahuan,para kafir agen dajjal ni gak mengwar-warkan kebaikan minum soya(sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar),namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelakidan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara,kanser ovari,kanser prostat,serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acd yang membuatkan penyerapan kalsium,magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.Secara kesimpulannya para kafir ajen Al-Masih Dajjal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita jua.

Firman Allah:Wahai sekalian manusia!Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan,kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.Surah Al-Baqarah: 168

Tempe dan kicap soya adalah baik untuk kesihatan.Kenapa?Sebab.. tempe dan kicap telah melalui proses fermentation atau bahasa melayunya, penapaian. Soya ni cuma tak elok dimakan secara fresh atau mentah, apatah lagi kalau dah diproses menjadi air minuman (dari kilang pengeluar especially). Memang sah-sah kau kena batal niat nak minum soya balik kerja nanti. Heheh.

**sekarang baru saya faham kenapa orang dulu suka sangat buat soya jadi tempe. Tak pun orang Jepun yang makan natto yang melekit-lekit tu. Ataupun orang Hong Kong yang suka sangat makan tauhu busuk.Jadi mari kita sama-sama cakap, "OOOOOO...."

..::First Tyme::..

~tasha & thasya~
Hmm...tak lma lagi exam final sem1...
rase cepat jer masa berlalu..
teringat lagi first2 mendaftar dlu then orentasi yg memenatkan..huh! 
Final nie 6 paper should i take..even 6 paper but its ok la..
all subject its not to hard 4 me to understand that.
Firts paper Kenegaraan 25 nov,second calculus 26 nov,
next Agama Islam & Mandrin 29 nov,
after that nature conservation 2 dis n last but not least Statistic 3 dis.. 
Hope sgt2 semua nyer berjalan dengan lancar..
Thanks to all Hot chick chicken crew sbb banyak membantu dlm stdy nie..
Will mish u all cuti nnt.. =((
-A'an & Rahma~




Sunday, November 21, 2010

This Lyric!!

~taylor swift~


You're on the phone with your girlfriend, She's upset

She's going off about something that you said
She doesnt get your humour like I do



I'm in the room, its a typical Tuesday night
I'm listening to the kind of music she doesnt like
And she'll never know your story like I do



But she wears short skirts, I wear t-shirts
She's cheer captain and I'm on the bleachers
Dreaming bout the day when you wake up and find
That what you're lookin for has been here the whole time



If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see?
You belong with me
You belong with me



Walkin the streets with you in your worn out jeans
I cant help thinking this is how it ought to be
Laughing on the park bench thinkin to myself
Hey isnt this easy?



And you've got a smile that could light up this whole town
I havent seen it in awhile, since she brought you down
You say you find I know you better than that
Hey, Whatcha doing with a girl like that?



She wears high heels, I wear sneakers
She's cheer captain and I'm on the bleachers
Dreaming bout the day when you wake up and find
That what you're looking for has been here the whole time



If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see? 
You belong with me



Standin by, waiting at your back door
All this time how could you not know that?
You belong with me
You belong with me



Oh I remember you driving to my house in the middle of the night
I'm the one who makes you laugh when you know you're about to cry
I know your favorite songs and you tell me about your dreams
I think I know where you belong. I think I know it's with me.



Can't you see that I'm the one who understands you?
Been here all along so why can't you see?
You belong with me



Standing by or waiting at your back door
All this time how could you not know that
You belong with me
You belong with me



Have you ever thought just maybe
You belong with me
You belong with me


Lagu nie best sgt..Knape yer??
Mybe lyric dlm lagu nie ade la kne mengena skit ngan life ak..
Hmmm...tp ak still tak brape brani lg nak luahkan..
Hahahaha... ;)

Tp lagu nie btol2 klakar klu korg try translate kan..hahaha.. =)

Thursday, November 18, 2010

~My New Career~

Ramai yg tnyer..tasya actly ko keje ape??
Today i want to share my new career is..
Hmm...mcm mane nk start story yer..senang cerita la sy menjalankan perniagaan cnsultant e-learning. ok. kan kite tgk sekarang dasar pendidkan kita semuanya berteraskan ICT. kan sekarang semua benda dah di internetkan. lagipun kalau kita tgk, negara2 maju seperti japan, UK, singapura, pun da pakai elearning. e learning nie, budak2 g sekolah x payah bawak buku lagi dah. bawak laptop ngn pendrive jek.

kat malaysia plak,e- learning nie bru nak bertapak. sebab tu skarang semua sekolah da ade makmal cmputer. lagipun kan tahun 2010 kerajaan nak pastikan 100% sekolah bestari, so, siapa tulang belakang kerajaan. sudah pasti r, kita sebagai cnsultant e-learn. cube kita amek cntoh handset pada tahun 1990, berapa ramai jek yang pakai handset. tapi cube kita tgk pada tahun 2010, even budak kecik pun dah pakai handset. so, siapa yang wat bsnes handset tahun 1990, mereka dah kaya raye. tapi kalau ko bkak kedai handset sekarang boleh kaya ke? mesti la x kan..sbb dah bersepah kdai hndset zaman nie! so,sama la jugak mcm e-learn. benda nie baru nak bertapak kat malaysia. so, kita la projk perintis. bayangkan 5 tahun dari sekarang. ape akan jadi? lagipun kalau ko nak tahu, kerajaan melabur 50 juta dalm RMK-9 untuk e-learng jek.

tahun 2010 nie, kerajaan terengganu da perkenalkan E-book kat semua sekolah kat sana. byangkan 5 tahun dari sekarang, negeri mane plak yang akan guna e-learn kat sekolah secara menyeluruh. tu lah yang kta panggil sunrise bsnes. bisnes baru nak bertapak.
 
Hmm so amcam? dah phm erk skit2 ttg my new job... aku masih baru n aku pun tgh belajar mcm mane nak jadi cnsultant elearng nie...agak2 klu berminat nak keje mcm ak pon boleh..just kasi tau jer..nnt akn ku terang kan lbey detail ag..
Pengalaman smenjak dah berkerjaya nie mmg best sgt2!!! My bznes partners semua nyer happening..best sgt n dorg pon tak kdekut tuk share ilmu n duit..hahahaha 
Luv u all...HEBAT!!!!!!

-Tahukah anda???-

Hmmm..good news! 
Arinie nak share satu tips terbaru mengenai Phne..
Zaman sekarang phne adalah satu "important" thing bg stiap org.
Tak kira la tua ke,muda ke,besar ke kecil ke..semua pon dah mampu memilik phne sendri..
Smpaikan sesetgh nye tak dpt idop klu tak de phne.
Nak kemana2 mesti phne ade bersama termasuk la tyme tdo.
Tahukah anda,phne amat berbahaya jika di letak kan dekat dengan kpala setiap kli hndak tdo..
Gelombang yg berfungsi mghantar sms mahu pon call itu dpat merosak kan saraf otak kita.
Ia juga boleh menyebab kan barah.
Oleh itu,salah satu tips untuk mengelak kan ianya drpd berlaku ialah dengan mmkn terung.
~Terung~
Mungkin tidak ramai rakyat Malaysia yang gemar memakan terung. 
Hakikatnya, terung juga mempunyai banyak khasiat yang terkandung di dalamnya.
Ia baik untuk menjaga kesihatan jantung dan berkemampuan menurunkan paras kolestrol.Ini ialah salah satu cara utk mngurangkan statistik rakyat mlysia yg gemuk.
Ia juga kaya dengan kalium yang bertindak memulihkan paras natrium. 
 Melalui kajian saintifik yang dilakukan ke atas kulit terung itu sendiri mendapati bahawa warnanya merupakan sebatian kimia yang dikenali sebagai “nasunin” yang mempunyai aktiviti antioksida dan antiangiogenik.  
Dalam bidang kajian kanser, agen antiangiogenisis dikatakan sebagai agen baru yang mampu mencegah sel kanser daripada membiak dengan menghentikan pembinaan saluran darah
Semasa sel kanser membesar, ia memerlukan saluran darah yang baru untuk memberikan nutrien. Apabila saluran darah dihalang pembinaannya, sel kanser akan mati.
 Dengan itu,elakkan tidur bersama phne supaya tdak mndapat barah 
dan mknlah terung untk mnjga ksihatan dri.. 
~Brinjal~

Tuesday, November 9, 2010

-Come Back-

Hmmm..lame dah tak update blog rase nyer..
maklum la berjalan je keje nyer..hahaha..
Today's activity ape erk?? Hmm..Membeli-belah..
For my mom mesti happy sgt dia dapat new washing machine..
Habis kemas semua tempat tok letak mesin baru tu..hahaha.
Tbe2 muncul binatang yg tak dijangka2..
Eeeee...gli betol cicak token! Besar sgt..
Dengar cerita cicak nie di cari2 bwat masa sekarang sebab ianya berfungsi utk merawat HIV,cicak ni boley dijual dan harganya mencecah 30ribu ringgit.Terkejut bila dengar info nie tadi. Berpeluh2 la semata2 mengejar cicak token nie..
 
_8 Nov_

Hari nie melepak jer kat kampung sementara tggu ayah 
blik kerja jemput kami semua balik rumah..
Main dengan si kecik adam nie ya allah,active jd nyer..
mentang2 dah dpt kaki serata alam nak pegi..
tak terlarat rasa nyer mengejar abg baby sorg nie..
Hahaha..dan ak org yg pling suka ngusik dia.. tgok tu..ngis dah sbb pkai kan dia..
hahahaha =)



Dlm perjalanan nak balik pulak,dpt emergency call dri jiran ckp 
mmber sekerja ayah nazak sbb stroke tbe2..
trus bergegas ke hospital b4 balik ke rumah..
tak sgka dia jd mcm tu kata ayah,sbb pgi td elok jer dia lap tingkap bas nya..
semoga cepat sembuh...
amin..

_7 Nov_

Arinie actly ade ndo kat Um city campus n ade prospek ku kat sna tapi disebabkan acik dah nak balik bentong terpaksa la ak tgguhkan ke ndo.Rasa rugi sgt sbb tak dpt pegi,dengar cter dorg duduk mkn sama2 ala jeles nyer!!

_6 Nov_

Arinie terpaksa siap2 pegi preview kat zrb sendri.
Mujur acik tak berkira nak anta ke stesen KTM Bangi tu..
And for Azian very2 sorry sbb dah culik bwak p preview yer...hahaha
N tak jd pon nak kemana2..sian kat dia. 
For Zuhir jgak malu dia kne nganjing jer sbb specticles dia rosak.
"Guna cahaya" je la jwab nyer drive mlm2 buta..seb baik slamat.
Thanks to Max jgak sbb tak abis2 menganjing ak dri mula sampai akhir jumpa yer..
Gram btol...Siap kirimsalam Karoke 4 me..
Seronok sbb dah lame tak p karoke ngan acik n abg naz kat Mines..

_5 Nov_
~Me n Anis~
~Adam n Anis~





















                                                      Pagi2 lg dah p merempit ngan ayah ke stesen bas sbb nak p kl..hahah
Dlm bas lak mmg tak sdar diri langsung syik tdo jer smpai kl..
Dkat kl mula la sampai awl then merayau sorg2 kat SOGO pergh..rambang mata tgok sales yg menggila!! Hahahaha....
Then sampai je laila tgok2 dia bwak pakcik Adam n kwn dia..tak sngka plak..
Last2 jln je la ngan kwan2 dorg siap p men pool ag..siap blanje minum ag..
i like..
hehehehe...

Friday, November 5, 2010

..:: sweet memories::..

~Special kek 4 hot chick!~
Sekian lama tak bwat bende2 nie..klakar btol..
terimbas kembali kenangan2 dulu waktu dengan syira..
bwat kek bersama2 bwah meja..hahaha...
mcm men masak2 jer..
agak bosan yer 3 biji sekali dlm sehari bwat kek..berminyak2 abis seluruh umah..hahaha
comel an kek tu?? Khas tuk hot chick chicken crew yer...
rndu korg sgt2..huhuhu >_<"
~rounders~

For syira ingat tak kenangan dulu tyme kita kecik2 slalu men rounders ptg2 kan??
skang permainan tu turun temurun ngan bdak2 kecik kat sni..hahaha
very funny ok..tgok dorg main td teringat kita sume men rounders..
rindu nyer nak maen.. =(

Thursday, November 4, 2010

home sweet home

Perjalanan ku dri kg ke rumah mmg mencabar..
huh..dri bndar bentong ke raub then dari raub plak ke kuala lipis..
ayah ku pulak mmg klakar yer..org sruh ambil pkul 5 bley dia delay2 plak..
sejam menunggu bru dia sampai..
punye dia nak jge ati ak, dia ajak mkn dlu baru blik..hahahaha lucu..
dah lame tak blik rumah...mcm2 cter klakar dorg cter kan..
mmg mcm nie la keadaan nyer klu blik rumah,ade2 jer cerita lucu nyer..


Wednesday, November 3, 2010

~wee-hoo~

~Abg baby~
Muhd Arfan
Akhir nya setelah lame tak balik,sampai jugak kat kg...
Jauh btol perjalanan semlm..Bp-Kl-Pahang..
Sesampainye kg trus bkak tdung saji tgok lauk..hahaha >_<"
Lapar..semlm tak mkn..Best btol wan masak..hehe (n_~)*wink2

Welcome to our new family members..
~Muhd Arfan~
Kecik jer besar tapak tangan..hish takut nak pegang..
Si adam nie pulak,pantang org main dengan adik dia mengamuk sakan..punyalah dengki dia org lebih kan adik dia..
So sweet..

To my roomate> pity u tinggal sorg..hehe
org ajak blik tak nak..segan la konon.Menyampah!!

Monday, November 1, 2010

~today~

Memang giler...
hari nie first day stdy week..tapi satu buku pon tak bukak..
yg bukak nyer "muka buku" jer..hahahah...
Nie sume roomate ku yg tersyg punye pasal...(RAHMAWATI ABDULLAH)
boley jd gler yer duduk sehari-harian dgn dia dlm bilik nie berdua jer..
pening-pening-pening!!!
One morething is..
aduhai..
jgn la kau cuba-cuba mengayat..
hmm...tak bley terima rasa nya..
brapa ramai dah nie,kesian plak rasenyer..
So,sorry ok.. =(

Sekapor sireh konon.. =)






Dari hari ke hari nak bwat blog nie tp ade je halangan nyer..


Susah betol nak decorate blog nie yer..


Skarang, tercipta la blog ini kerana amat bosan cuti tak balik umah..hahaha..


So,enjoy la yer with my blog...sy ni tak la pandai berkata2 pon just want to share something


with u guys..


~Kuàilè de yuèdú~

get this widget here