Ads

Firstly,Thanks a lot coz sudi nak tgok my blog nie..

Enjoy reading.. n if got sumthing to says just leave a comment erk.. >_<"
Dont forget to be my follower..Thnks again!! =)

Monday, May 16, 2011

Balik kampong…


08.05.2011


arini ak balik kg ngan ayh +adik+angah..yg len semua tinggal..xtau la konflik ape yg berlaku kan..ak just ikot jer..ak mls nk msok cmpor dlm hal2 nie..smpai kat kg..jmpe la ngan ateh ak yg bru balik dri beijing..n acik yg skarang ni da berisi skit..hehe mklum la pregnant kan..yes tak lme lg bertambah la cousin ku..hehe..then balik singgah pulak umah maktam ku..smpai sna maktam ku ckap ak skang da bergya mcm org da bekerja?? waww…mmg tak bley bla la kan.. heheh..mcm2 la coz da lme tak blik kan..hehe..perjalanan  balik ku mmg terbaik la..singgah shopping lg..then singgah mkn lagi..biasa la bila da kuar ngan ayh + ibu tak de…ak pon tak phm la..ape jd ngan family ak nie..bwak2 byak berdoa la sya..

Selamat tinggal Johor..

06.05.2011


Finally hari yg di nnt2..balik..huhhu..kol 8 ak siap2 tggu kat kafe then teksi wan pon smpai..kami smpai awl jgak la..bus pkol 10 kan..duduk breakfast2 dlu.Pkol 10 jer bus tu jln..then smpai sharp2 on tyme 1pm..first2 smpai mmg jakun skejap..nak p mne pon tak tau..first tyme benti ka terminal bersepadu selatan kan..kira ok la..dgn tasha n wan skali..lepas di explore2 lpas la kmi ke lrt..next ak kne ke stesen titiwangsa tok amik bus ke Pahang pulak..mjur sharp2 ak smpai tu bus ke Pahang pkol 2..then ak smpai Pahang plak awl setengah jam..4.30pm da smpai…lju gler la bus tu..syukur la smpai jgak kan..hehe..

Finally…

05.05.2011


Akhirnya abis jgak exam final sem 2 nie…n dgn ini berakhir la semester dua ku yg begitu pack n memenatkan..yahoooo!!!
So untuk sem ni kami last dgn paper math 2..firstly nak share kitorg lmbat p exam..dah la exam bwat kat dewan besar..b4 nie semua exam bwat kat dewan exam biasa..ak pon tak paham knpe..first2 tgok dewan utama tu mmg la nmpak besar kan..tp bila da exam..xmuat kot..kitorg dtg mmg ttp2 pkol 9am..sampai2 kat muka pintu,pengawas ckap “trus ke dpn,terus je ke depan yer dik..” kami semua pon dgn yakin nyer trus jer kedepan..angkat jer muka tgok semua tempat da pnoh kat depan tu..rupenyer tmpat yg dimaksudkan pengawas tu atas pentas korg tau…ya allah…cuak nak mampos..ko byg kan jwb exam atas pentas..semua org dlm dewan tu nmpak ko..mjur la ak duduk barisan kedua..klu dok dpn skali mmg trus tak angkat muka la agaknyer..hehehe…mmg terbaik la kan
then..after exam kami rushing2 pulak kmas barang nak pndahkan ke rumah sewa..tq sgt2 syg coz da tlg kami semua pindah brg.. hehehe.. =) bley dikatakan byak jgak la brg kan smpai 2 kali dia ulang alik..then after tu..pegi pulak bli tiket besok nyer nak balik..oleh kerana terlamapu rushing..ak just bwak ic,kad matrik n kad bank pastu duit RM60++..nak bli tiket plak 3 skali..so total RM61..haa mula la dompet plak tak bwak..hmm..korek punyer korek abis2 san..mjur ckup..then after tu da tak berduit la ak..
Then lpas tu..singgah plak mcD..mjur rahma ade..bli la mcFlurry pkai duit dia..hehe..Bley pulak dia ajak karok kan…mmg tak bley bla la..pegi pulak karok..byak jgak la lgu nyer smpai tak bersuara la lpas tu…mula2 tu malu2 la jgak nak nyanyi kan..after rahma da start..hmm masing2 pon mula la nek gila berkarok..hehe..
so next,tyme to shopping pulak..kami ke carefour p bli bahan2 nak smbut bday a’an..hehe…mcm2 la ade..siap singgah bp mall pulak after tu coz nak cri kek kan..tak syok la tak de kek..tp tak la meriah sgt bday party nyer sbb kami smbut berempat jer..xpela..yg penting smbut jgak kan..

Persiapan party




Kek Birthday la konon..



Ini dia bday Girl..



Yg nie sape la tah..


Woody Wood packer..hahaha

Sian tasha..
Ak pon kne..
Tgok kami berdua kne tonyoh kek dgn bday girl..hampeh tol..


after tu smbung blik kemas barang..mlm tu tgn ak sblah mmg krem abis..tak bley bergerak lgsg..mur rahma urut2 skit elok..semua ubat dah simpan dlm kotak..mjur jumpa stu ubat kat dlm laci loker yg kosong tu…mmg nasib ak la..alhamdullilah syukur..bru bley tidur..

Sunday, May 1, 2011

Tips Cover Malu

One day tu...ak ade terbaca tau satu note kat fb...
haish...mcm nak putus urat kentut ketawa...
Hahahha...

Nak bce?? Meh ak share...


1. Kalo tersepak batu: Jangan terus bangun, sebaliknyer anda baring dan terus berguling-guling hingga jauh dari perhatian ramai...lepas tu baru bgn bila takde orang nampak..

2. Kalo terjatuh basikal: cepat-cepat naik basikal anda semula dan jatuhla lagi sehingga berkali-kali supaya orang ingat anda saje-saje buat lawak...

3. Kalo terjatuh tangga: terus bersilat seolah-olah anda dirasuk atau sedang berlawan dengan makhluk halus...

4. Kalo terjatuh dalam longkang: pungutlah sampah yang ada sambil marah-marah dengan suara yang kuat, pasti orang menyangka anda seorang yang amat prihatin terhadap kebersihan....

5. Kalo jatuh ketika nak naik bas: jeritlah kuat-kuat.."oi! apa tolak-tolak ni?" walaupun tiada orang di blakang anda....

6. Kalo terjatuh di dpn bus stop: terus buat-buat pengsan sehingga ada orang membantu anda..kalo takde..baring terus sampai malam dan takde orang lagi kat bus stop tu...haa...ni lah masa sesuai untuk bangun semula....

7. Kalo jatuh tergelincir kat lantai licin: tarik la kawan (atau sesiapa yang ada kat sebelah anda) untuk jatuh bersama-sama supaya tak lah anda sorang je yang dapat malu...ye tak?....



Amacam??? ok tak tips2 dia??? sengal kan...
Hadui...skit perut ketawa...
semoga terhibur la yer..hehehe.. =)

Kiblat..

Bagi umat islam,semestinya mereka tau kan maksud kiblat tu ape...
secara amnya Kiblat ialah arah petunjuk bg umat islam solat...
Malas la nak cter pjgkan..just nak share bertapa hebat nyer Kaabah di mna kiblat itu terarah...
Meh..bce story kat bwh nie..


Jelas, Kaabah bukan sekadar kiblat tetapi juga sebagai pusat tumpuan manusia dalam urusan dunia atau kehidupan. Contoh yang paling mudah sekali, tentu anda ada stesen televisyen berbayar iaitu Astro. Pastinya setiap Astro ada 'piring para bola' untuk menerima maklumat yang dipancarkan dari satelit. Untuk mendapatkan siaran yang jelas, piring itu akan dihalakan ke arah Kiblat atau Kaabah. Kalau tidak percaya cuba tengok balik piring Astro di bumbung anda menghadap ke mana?

KENAPA BEGITU? Mudah saja jawapannya Mekah adalah pusat bumi. Sama ada percaya atau tidak jawapannya mudah ditemui semasa kali pertama Neil Armstrong menjejakkan kaki ke bulan pada 20 Julai 1969. Di dalam satu temu bual di stesen TV Al Majid, Arab Saudi, Dr. Abd Al-Baset Al-Sayyed dari pusat Penyelidikan Kebangsaan Mesir mengulas, angkawasan pertama itu telah membuktikan, Mekah adalah pusat bumi.

Katanya ia telah dibuktikan secara saintifik semasa Neil Armstrong di dalam perjalanan ke bulan. Ketika itu dia berjaya mengesan satu radiasi yang dipancarkan dari bumi. Radiasi itu di dalam gelombang pendek. Situasi itu sesuatu yang pelik dan mereka cuba mencari jawapan dan membuat penelitian. Akhirnya mereka berjaya mengesan bahawa radiasi itu dipancarkan dari Mekah atau secara tepatnya dari Kaabah.

"Yang paling mengejutkan radiasi itu bersifat infiniti (tidak berpenghujung). Apabila Armstrong menjejakkan kaki ke bulan, radiasi itu masih boleh dikesan. Radiasi itu mempunyai sifat yang istimewa dan paling penting ia infiniti. Saya percaya inilah yang menhubungkan Kaabah di bumi dengan Kaabah di alam akhirat.

"Bayangkan anda berada di kutub utara dan saya berada di kutub selatan,di tengah-tengah adalah zon keseimbagan magnet atau zon magnetisme sifar dan itulah Mekah. Kalau hendak dibuktikan boleh. bawa kompas ke Kaabah dan anda dapati jarum kompas itu tidak akan bergerak. Ini bermakna Kaabah adalah zon magnetisme sifar. Tarikan untuk ke dua-dua medan adalah sama kuat.


Hal sedemikian katanya, turut memberi kesan pada kesihatan dan umur seseorang. Sebab itulah orang yang tinggal di Mekah lebih sihat dan panjang umur. Tekanan graviti yang tertumpu di kawasan itu memberi kesan pada peredaran darah dan pergerakan biologi kehidupan.

"Ini telah dibuktikan bahawa ia boleh memberi kesan pada hemoglobin untuk membawa darah yang mengandungi oksigen ke seluruh tusi badan. Bermakna bila anda berada di Mekah, keupayaan darah untuk membawa oksigen ke seluruh tisu badan secara semula jadi jauh lebih baik berbanding tempat lain di dunia ini," jelasnya

Pelbagai bukti saintifik dari kajian para saintis juga telah membuktikan bahawa Kaabah berada di "Centre of the earth". Jika anda berkesempatan ke Mekah Al-Mukaramah cuba bawa kompas ke arah Kaabah dan lihat jarum kompas tersebut tidak akan menunjuk mana-mana arah sama Barat, Timur, Selatan atau ke mana-mana arah kerana Kaabah sememangnya berada di pusat atau ditengah-tengah bumi. Neil Amstrong juga mengesahkan fakta ini.

Maha Kaya Allah, dengan hanya melakukan Tawaf kesihatan kita akan bertambah baik. Tidak hairanlah jika ramai yang mengetahui rahsia ini sentiasa merindui untuk ke Mekah... Bagi yang bukan Islam kaji-kajilah fakta ini dan anda pasti akan mendapat kebenaran-Nya. Marilah kita belajar ilmu dan mengkaji Islam yang amat indah ini..


Hebat kan??? Sbgai umat islam...seriusly kagum sgt dengan kebesaran nie...
Bertapa indah nyer ciptaan tuhan kan..
Klu nak tahu lebih lnjut bley la bce kat Page nie..






get this widget here