Ads

Firstly,Thanks a lot coz sudi nak tgok my blog nie..

Enjoy reading.. n if got sumthing to says just leave a comment erk.. >_<"
Dont forget to be my follower..Thnks again!! =)

Thursday, December 30, 2010

Suprised!!!! Suprised!!!!

-Bday Girl agih2 kan kek..hehe-
-Suprised-
Shhh!!!!! We gonna have the real surprised for her..Seluruh rumah dah gelap. Dri pg plan sume nye. Nasib baik ibu ngan ayah nak tlg bwat surprise ni..Ibu nak msk mee kari. Then ayah plak kluar p cri bhan2,kek n adiah. Adik2 sume tiup belon  n prepared tempat tuk  surprised party nie..Dan..hasil nyer? Really2 fun…semua berjln dengan lancar.. Angah terkjut kan ngan birthday party tu??? Hahaha… Lpas siap mkn semua, tyme to play pulak..Nme pun party kan…at first main bunga api..then contest pecah belon. Hahaha..ayah pon join. Pling kelakar belon ayah duduk tak pecah2 walaupon belon  tu besar…org len semua belon kecik2..satu rumah ketawa besar kat ayah coz at first ckap besar sng jer nak letop kan belon tu.. Hahaha… =) The Best Moment for  this year. 
-2nd kek 4 syiero- 


Wednesday, December 29, 2010

~_Childhood_~

-SK Tmpoyang & SMK Seri Lipis-
 
-Men Piano dlu2-
-tempat main-
Untuk yg pertama kali nye..setelah bertahun2 dduk kat sni..bru la rase nak p bergmbar kat kwsan umah.. Hahaha..






Dlu tyme bdak2 lagi slalu pegi main piano kat dewan. Tak sangka skarang piano tu masih ada cuma tmpat nye dah berubah..






Tempat main,tyme childhood dlu…tak lame lgi dah nak pindah.. =(



*Ronda2





Ptg2 nie la keje nyer masing2 ade motor men ronda2 pusing satu kampus nie..cri ape pon tak tau..hahaha.. =)

..::Journey::..

Sepanjang cuti ni,tak berkesempatan untuk update blog ni.
A little bit bzy..hehe..=)
Hmm..byak benda nak share ngan korg aktiviti time cuti nie..
Firtsly,ttg my work. Alhamdulillah..going well now..hope dpt capai target b4 bln 8 nie..
Then..my journey to Negeri Sembilan..semata2 nak smbut bday my lovely sis..26 Dec..mlm smpai nye ke rumah. N got surprise tak jd oleh Kak Elly hahaha….sdap kek bday angah..pndai Kak Elly plih..cntik lg tu..Ni dia kek nyer..
-Fisrt kek-

Then way to back  home…really tired! KTM dri seremban pnuh sgt di sebab kan perlawanan bola sepak Malaysia vs. Indonesia. Mjur menang..berbaloi la sesak2 camtu..Nak tgok situasi nyer? 
-Bola..bola..bola-

Mlm bru sampai rumah. Smpai2 rumah trus duduk kat meja mkn..kebulur.. Hahaha..

Friday, December 10, 2010

~New Look~

Arinie my check list kena pegi tukar IC baru...
Ic lama tu dah buruk benor gaya nyer..pic pon tak cantik..hehehe..
So..dengan senang ati ayah bwak p pejabat pendaftaran td tuk tukar Ic..
Then..lepas tu going to saloon!! hahaha.. =)
Benda yg pling ak suka..lame dah rase tak bwat hair treatment..
Pegi trim rambut..perm skit..n then jd la the new look of me..
Hahaha.. agak cute yer..(hehe..prasan)
tp ok la..saloon tu best berkualiti n sgt berpatutan upah nyer..
so..nak kasi tgok mcm tak btol la kan..sbb tak bertudung so..
takde la pic yg nak d serta kan rinie...
So..im enjoy with my new look now.. hehe =)
Daaa..

Thursday, December 9, 2010

~Im Back~

Dah lame rasanye tak meng”update” blog nie..
Hmm…sepanjang exam berlalu..semuanya berjalan dengan lancar..
Stdy sampai lewat pg then bgun esok nyer tgok mvie..n stdy blik..hehehe..ade je selingan tyme2 nak stdy nie..tgok wayang la..kluar bli tiket la..tgok movie korea la..hahaha
Dalam hall exam pon sempat lagi bermain2..siap sempat snap pic lagi..
Sebelum nie tak penah ak exam mcm nie..now I know how the university life..quite interesting..hahaha =)
~F2~
~Math~
                                                             

Then,after selesai exam..tiba la masanya nak packing all my things..almaklum la nak kne pndah bilik plak bkak sem 2 nie..Masyaallah…ternyata banyak betol barang padahal baru duduk sni 6 bulan..Nak mengankut ke stor lagi tingkat bawah..ya allah..longkah semua tulang2 badan nie..mujur ade the only teman sejati..Rahma..thanks 4 help me der..luv u so much..klu tak tak tau la nk bwak mcm mane barang sebanyak itu..Hope we can get the same room 4 the next sem ni..tak nak nyer duduk ngan ahli bilik baru..takut dorg tak dpt nak sesuaikan diri ngan cara kita..

Balik pulak..dri batu pahat ke KL..semua nya berjalan dengan lancar..sampai je KL trus menuju ke Masjid Jamek..coz nak jumpa Fuha..then balik me UM..jumpa jue..mish u Jue…Roomate tyme kat mrsm dlu..sweet sgt memory2 tyme sekolah dulu..Dah abis berborak sakan..apeelagi trus ke agenda seterusnya..”HANGOUT SAMPAI BLACKOUT” dengan wan akim n fuha..at first pegi Wangsa Walk..bkan buat ape pon actlly..just jln2 menghabiskan masa dan tenaga..mkn2..berborak2 tu je pon..N the next destination is Times Square..hahaha…kat sni bru la tgok wayang..ajak karaoke semuanya malu tak nak nyanyi..tah pape tah..Boleh plak tersalah pilih cerita…~Tha Social Network~ boring tersgt2..after that bila abis jer movie tgok2 dah pkul 11mlm. Ambik kau situ TS pond ah tutup…Monorail n LRT pond ah nak tutup..amat la takut nyer rasa mcm mane nie nak blik if there is no train anymore..Huh..nasib mmg menyebelahi kami..train still ade smpai la kami sampai ke UM semula..Thank God..Then after dah rest2 siap 2 mandi start la pulak bkak all the story sampai tak ingat dunia berborak..sdar2 dah pkul 4 lbey..tdo la apelagi..
~Me,Akim & Fu~
~BFF~


Esok nyer mula la perjalanan ak tuk kembali ke rumah..Blik sendiri tanpa dihantar oleh Fuha..at first agak cuak la..tempat org kan..tapi semuanya dpt ak tangani sendri..hahaha..I proud with my self.. =)
Then sampai je di pekeliling..one more problem happen! My bus…not in a good condition..dalam erti kata lain ROSAK!!! Aduhai..sabar je la..ak berdoa je semoga selamat ak sampai ke Kuala Lipis..mcm2 la pakcik bus tu membebel dengan keadaan bus yg mcm gitu..hahaha.. N the most important part is..Pakcik tu ckap ak dressup mcm mak datin so dia takut nak berborak dengan ak..hahahaha…
Funny gler…ak rase mcm nak pecah perot tahan ketawa..Nak bwat mcm mane erk…gelaran tu dri zaman sekolah lgi..sampai la sekarang.. MAK DATIN~~MAK DATIN~~MAK DATIN!!! Boring btol ak dgr..
Nnt jadi mak datin betol2 suatu hari nnt baru taw! Hehehe..

So..ni lah pengalaman2 ak sepanjang merantau balik..
Mmg tak bley nak lupakan lah..
Sape2 nak challenge ak nyer pengalaman?? 
Hahaha…tgok sape lagi power..


Thursday, November 25, 2010

~True Story~

Air Tangan!!!
Story nie penting tuk girls2 semua yer..Bace la tuk masa depan!

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar dan malahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa as. Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), "Kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam." Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam. Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barang siapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu. Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya.

Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu. Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi. Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi. Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu/isteri kita.

Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; nasi, dsb. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak gamak kan?

Tapi lain pula halnya dengan kita ni. Pagi petang, mamak! Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia..Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik. Hati² apa yang kita makan. Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra' Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril as. Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), "As-solah as Solah wa amalakat aimanukum". Maknanya, "Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu" .


Wednesday, November 24, 2010

Keburukan SOYA!!!!

Memang Patut pon aku tak suka sgt minum air soya! Dan ini lah antara sebab2 nyer..


sila la baca~

soya ni sebenarnya membahayakan kesihatan tubuh, lelaki dan perempuan. Atau lebih tepat, kesuburan. Katanya minum soya boleh melemahkan kesuburan dan tenaga??Betul ke??Jom kita selidik..

ANTARA KEBURUKAN SOYA(yang tak suka baca perkataan medik jangan baca)

1. Tinggi kandungan asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus. Akibatnya, zat-zat dalam makanan kita makan sehari-hari tak memberi manfaat kerana tak diserap tubuh.

2. Mengandungi hemaglutinin. Akibatnya, sel darah bercantum sesama sendiri,. Hoh.

3. Mengandungi goitrogen. Akibatnya, fungsi tiroid menjadi lemah.

4. Kebanyakan soya adalah genetically modified, tujuannya adalah untuk memperbaiki kualiti dari segi saiz dan macam-macam lah. Tapi malangnya tinggi kandungan racun perosak, dan khasiatnya semulajadinya = ???

5. Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh. Dan toksin ini tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. Akibatnya:* kembung perut,* kekurangan asid amino,* kerosakan pankreas.Dan akhir sekali, disebabkan unsur antizat yang ada dalam soya. Sesetengah pengeluar hasil soya dorang basuh soya tu dengan asid dalam tangki aluminium nak pastikan antizat tu hilang. Malangnya,

6. Wujud unsur heavy metal toxic dalam tubuh badan, dan ia menyebabkan NYANYUK, tahu??Untuk pengetahuan,para kafir agen dajjal ni gak mengwar-warkan kebaikan minum soya(sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar),namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelakidan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara,kanser ovari,kanser prostat,serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acd yang membuatkan penyerapan kalsium,magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.Secara kesimpulannya para kafir ajen Al-Masih Dajjal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita jua.

Firman Allah:Wahai sekalian manusia!Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan,kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.Surah Al-Baqarah: 168

Tempe dan kicap soya adalah baik untuk kesihatan.Kenapa?Sebab.. tempe dan kicap telah melalui proses fermentation atau bahasa melayunya, penapaian. Soya ni cuma tak elok dimakan secara fresh atau mentah, apatah lagi kalau dah diproses menjadi air minuman (dari kilang pengeluar especially). Memang sah-sah kau kena batal niat nak minum soya balik kerja nanti. Heheh.

**sekarang baru saya faham kenapa orang dulu suka sangat buat soya jadi tempe. Tak pun orang Jepun yang makan natto yang melekit-lekit tu. Ataupun orang Hong Kong yang suka sangat makan tauhu busuk.Jadi mari kita sama-sama cakap, "OOOOOO...."

..::First Tyme::..

~tasha & thasya~
Hmm...tak lma lagi exam final sem1...
rase cepat jer masa berlalu..
teringat lagi first2 mendaftar dlu then orentasi yg memenatkan..huh! 
Final nie 6 paper should i take..even 6 paper but its ok la..
all subject its not to hard 4 me to understand that.
Firts paper Kenegaraan 25 nov,second calculus 26 nov,
next Agama Islam & Mandrin 29 nov,
after that nature conservation 2 dis n last but not least Statistic 3 dis.. 
Hope sgt2 semua nyer berjalan dengan lancar..
Thanks to all Hot chick chicken crew sbb banyak membantu dlm stdy nie..
Will mish u all cuti nnt.. =((
-A'an & Rahma~




Sunday, November 21, 2010

This Lyric!!

~taylor swift~


You're on the phone with your girlfriend, She's upset

She's going off about something that you said
She doesnt get your humour like I do



I'm in the room, its a typical Tuesday night
I'm listening to the kind of music she doesnt like
And she'll never know your story like I do



But she wears short skirts, I wear t-shirts
She's cheer captain and I'm on the bleachers
Dreaming bout the day when you wake up and find
That what you're lookin for has been here the whole time



If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see?
You belong with me
You belong with me



Walkin the streets with you in your worn out jeans
I cant help thinking this is how it ought to be
Laughing on the park bench thinkin to myself
Hey isnt this easy?



And you've got a smile that could light up this whole town
I havent seen it in awhile, since she brought you down
You say you find I know you better than that
Hey, Whatcha doing with a girl like that?



She wears high heels, I wear sneakers
She's cheer captain and I'm on the bleachers
Dreaming bout the day when you wake up and find
That what you're looking for has been here the whole time



If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see? 
You belong with me



Standin by, waiting at your back door
All this time how could you not know that?
You belong with me
You belong with me



Oh I remember you driving to my house in the middle of the night
I'm the one who makes you laugh when you know you're about to cry
I know your favorite songs and you tell me about your dreams
I think I know where you belong. I think I know it's with me.



Can't you see that I'm the one who understands you?
Been here all along so why can't you see?
You belong with me



Standing by or waiting at your back door
All this time how could you not know that
You belong with me
You belong with me



Have you ever thought just maybe
You belong with me
You belong with me


Lagu nie best sgt..Knape yer??
Mybe lyric dlm lagu nie ade la kne mengena skit ngan life ak..
Hmmm...tp ak still tak brape brani lg nak luahkan..
Hahahaha... ;)

Tp lagu nie btol2 klakar klu korg try translate kan..hahaha.. =)

Thursday, November 18, 2010

~My New Career~

Ramai yg tnyer..tasya actly ko keje ape??
Today i want to share my new career is..
Hmm...mcm mane nk start story yer..senang cerita la sy menjalankan perniagaan cnsultant e-learning. ok. kan kite tgk sekarang dasar pendidkan kita semuanya berteraskan ICT. kan sekarang semua benda dah di internetkan. lagipun kalau kita tgk, negara2 maju seperti japan, UK, singapura, pun da pakai elearning. e learning nie, budak2 g sekolah x payah bawak buku lagi dah. bawak laptop ngn pendrive jek.

kat malaysia plak,e- learning nie bru nak bertapak. sebab tu skarang semua sekolah da ade makmal cmputer. lagipun kan tahun 2010 kerajaan nak pastikan 100% sekolah bestari, so, siapa tulang belakang kerajaan. sudah pasti r, kita sebagai cnsultant e-learn. cube kita amek cntoh handset pada tahun 1990, berapa ramai jek yang pakai handset. tapi cube kita tgk pada tahun 2010, even budak kecik pun dah pakai handset. so, siapa yang wat bsnes handset tahun 1990, mereka dah kaya raye. tapi kalau ko bkak kedai handset sekarang boleh kaya ke? mesti la x kan..sbb dah bersepah kdai hndset zaman nie! so,sama la jugak mcm e-learn. benda nie baru nak bertapak kat malaysia. so, kita la projk perintis. bayangkan 5 tahun dari sekarang. ape akan jadi? lagipun kalau ko nak tahu, kerajaan melabur 50 juta dalm RMK-9 untuk e-learng jek.

tahun 2010 nie, kerajaan terengganu da perkenalkan E-book kat semua sekolah kat sana. byangkan 5 tahun dari sekarang, negeri mane plak yang akan guna e-learn kat sekolah secara menyeluruh. tu lah yang kta panggil sunrise bsnes. bisnes baru nak bertapak.
 
Hmm so amcam? dah phm erk skit2 ttg my new job... aku masih baru n aku pun tgh belajar mcm mane nak jadi cnsultant elearng nie...agak2 klu berminat nak keje mcm ak pon boleh..just kasi tau jer..nnt akn ku terang kan lbey detail ag..
Pengalaman smenjak dah berkerjaya nie mmg best sgt2!!! My bznes partners semua nyer happening..best sgt n dorg pon tak kdekut tuk share ilmu n duit..hahahaha 
Luv u all...HEBAT!!!!!!
get this widget here